вівторок, 23 травня 2017 р.

Яку породу собак вибрати?

вибір породи
У світі існує близько 400 порід собак, які відрізняються своїм походженням, характерними рисами зовнішнього вигляду, певними службовими якостями, особливостями характеру, поведінкою, що передаються в спадщину. Майбутній хазяїн повинен ретельно обміркувати, чи зможе собака обраної породи пристосуватися до конкретного клімату або товариства певних людей. Деякі породи миролюбно ставляться до дітей, хтось із радістю піде за хазяїном на ранкову пробіжку, хтось призначений бути сторожовим псом. Одна порада: не варто піддаватися впливу мінливої моди.
Собака повинна максимально відповідати вимогам свого потенційного хазяїна, його характеру, звичкам, кожна людина вибирає собаку "під себе".

Наскільки просторе Ваше житло?

Необхідно вирішити, де буде жити собака, у квартирі або за містом. Виходячи з цього, подумайте, собака яких розмірів більше підходить для ваших житлових умов: маленька, середня або велика. Собаки великих порід вимагають постійного руху, без якого вони відчувають дискомфорт і погано себе почувають. Так, якщо, наприклад, ви живете в невеликій квартирі на четвертому поверсі, то краще відмовитися від сенбернара, німецької вівчарки або сетера і завести пуделя, таксу або фокстер'єра. Тому, при покупці щеняти поцікавтеся в хазяїна майбутніми розмірами собаки і можливих відхилень від стандарту. Висота собаки виміряється від землі до хребця на холці.

Де пес буде гуляти?

Тому, хто шукає собі собаку для міської квартири і не має можливостей для прогулянок у скверах, варто звернути свою увагу на наступні породи собак: вельштер’єр, шотландський тер'єр, бедлінггон тер'єр, пекінез, ірландський тер'єр, такса, спаніель. Відомо, що представники цих порід найкраще пристосовуються до умов великого міста.
Якщо Ви купуєте щеня гончої або мисливського собаки, пам'ятайте, що вони мають потребу у вільному русі, як мінімум по 2-3 години на добу, при відсутності руху починають хворіти. Тим, хто живе за містом, поруч із лісом, варто знати, що собаки з гончим і мисливським інстинктом часто самі пускаються "промишляти" у лісі. Якщо Ви не займаєтеся полюванням, можливо, Вам краще зупинити свій вибір на сторожових породах або вівчарках.

Темперамент

Темпераменти собаки і хазяїна повинні збігатися. Людям,які легко дратуються або потребують спокою не слід купувати собак темпераментних порід: фокстер'єр, підбультер'єр, ірландський тер'єр, ердельтер'єр, вельштер’єр, бедлінгтон тер’єр.
Рухливу, енергійний собаку легше тримати в гарній фізичній формі, але і прогулянки їй потрібні більш тривалі, під час дресирування такі собаки поводяться як школярі-непосиди: слухають неохоче, не доводять роботу до кінця, вертяться... Вони вимагають спокійного, врівноваженого відношення. Власникам, що мають флегматичний темперамент, не варто вибирати щеня мисливських порід: активних і пустотливих тер'єрів, такс, спаніелів. До того ж, погано дресировані собаки з вибуховим темпераментом (колі, добермани, шнауцери) створюють масу незручностей і конфліктних ситуацій для свого хазяїна.
Для тих, хто шукає собаку середнього темпераменту, злостивості, збудливості і не дуже часто гавкаючу, варто звернути свою увагу на представників наступних порід: чау-чау, кокер-спаніель, кінг-чарльз-спаніель, французький бульдог, пудель, шотландський тер'єр, італійський віндшпіль, такса, бігль і бассет. Природно, не всі вони однакові, але, принаймні, бажаних якостей можна досягти вмілим дресируванням.
Спокійний, урівноважений характер мають сенбернари, ньюфаундленди, московські сторожові. Флегматичний собака зручний тим, що він не метушиться, не пристає з нав'язливими пещеннями. Змусити такого собаку (сенбернар, ньюфаундленд) активно рухатися на прогулянці складно, але для завзятої людини її навчання простіше.
Якщо в родині є маленькі діти, потрібно врахувати, що собаки деяких порід ставляться до дітей насторожено, а інші люблять возитися і опікуватись ними (приміром, боксери).

Особливості зовнішності і будови пса

Довга шерсть захищає від холоду, але на ній залишається більше бруду і догляд за нею складніший. Довгошерсті собаки линяють восени і навесні, а їхня шерсть важко забирається з килимів, подушок і диванів навіть, однак цьому можна запобігти, регулярно вичісуючи собаку. Бруд і сніг можна видалити за допомогою грубого рушника.
Досить практична шерсть середньої довжини з підшерстям. Гладкошерсті собаки майже не вимащуються, але вони погано захищені від непогоди. У плані підтримки чистоти у квартирі дуже практичні жорсткошерстні собаки (тер'єри і шнауцери): вони не линяють і майже не вимащуються.
Коротконогі собаки (бассети, такси, дрібні тер'єри) сильніше вимащуються в сиру погоду, їм складно пересуватися по глибокому снігу. Собакам з короткою мордочкою властиві задишка, храп, схильність до теплових ударів, серцево-судинним захворюванням. Довгі вуха бладхаундів і спаніелів легко травмуються під час прогулянок і собачих бійок, попадають у миску з їжею. "Вухастики" частіше страждають запаленням середнього вуха.

Для чого Вам потрібна собака?

Породи споконвічно виводилися для виконання певних завдань: полювання, охорона, пастухи і т.д. Чи збираєтеся ви полювати, чи вам потрібний пес для сторожової служби, охоронець або собака-компаньйон - вибирайте щеня породи, створеної для цих цілей.
Собаки мисливської групи мають одну загальну ознаку - сильно розвитий мисливський інстинкт, що направляється людиною шляхом умілого дресирування у своїх цілях. У цей час виділяються шість груп мисливських собак, що поєднують подібні по застосуванню породи: хорти, лайки, гончі, норні, лягаві і спаніелі. Як винищувачі гризунів зарекомендували себе тер’єри (фокстер'єр), пінчери і шнауцери.
Службові собаки - група порід, які використовуються людиною для виконання якої-небудь роботи самостійно або під управлінням провідника (хазяїна). Звичайно це великі тварини, з активно-оборонною реакцією, їхніми характерними ознаками є відданість господареві, чуйність, здатність до дресирування. Це собаки-сторожі, вівчарські собаки, собаки-провідники. Вони широко використовуються в прикордонних військах як пошукові, сторожові, а також при огляді багажу, вантажів і транспортних засобів на митницях. Їздові собаки і зараз застосовуються для перевезення людей і вантажів у північних районах країни. До собак службових порід відносяться різні види вівчарок, ердельтер'єр, чорний тер'єр, шнауцери, мастиф, доберман, боксер, ротвейлер, німецький дог, московська сторожова і ряд інших порід.
Для сторожової служби найбільш придатні наступні породи: німецька вівчарка, доберман, кавказька вівчарка, кувач, кулі, шпітц, дог, боксер, бернхардінер, ротвейлер, леонбергер, різен- і міттельшнауцер і ховарт.

Немає коментарів:

Дописати коментар